Starten : Hvorfor Hjarnø? Hvorfor bæredygtigt?

Vi ønskede at flytte til Hjarnø for at komme tættere på naturen.

Da jeg mødte Simon tilbage i 2008, havde jeg ingen ide om, at vi skulle ende med at bo på en ø. Jeg kunne ikke engang forestille mig, at vi nogensinde ville komme ud af byen og på landet. Jeg er selv opvokset på et nedlagt landbrug et stykke udenfor Hobro, Nordjylland, og Simon er vokset op i Århus Nord. Egentlig havde jeg ikke tænkt, at mine børn skulle vokse op i København, men efter Simon og jeg fik Kaya i 2011, opdagede jeg, at det ikke var noget problem. Nye steder i byen blev kendt for mig, og Kaya gik på den dejligste institution på Frederiksberg.

Årene gik. Vi fik Elsa i 2013 og flyttede til en større lejlighed lidt længere ude på Frederiksberg, et mere roligt kvarter og en ejendom fyldt med nye, dejlige naboer. I mellemtiden havde vores venner fra Århus, Dion og Lea, fået nok af bylivet og valgt at flytte til en lille ø, nemlig Hjarnø. Flere gange rejste vi over for at opleve deres nye liv og i januar 2015 sagde Simon så til mig:

Hva’, det der Hjarnø. Det kunne da godt være noget for os?!

“Hvad?! Det kan jeg simpelthen ikke overskue at tage stilling til lige nu!” blev mit første svar. Jeg sad midt i min bachelorskrivning til læreruddannelsen. Jeg havde ikke i min vildeste fantasi troet, at Simon ville komme med sådan en ide. Og samtidig dejligt.

Den næste tid gik med at finde ud af om, det virkelig var noget, vi ville, og hvordan det skulle ske. Vi fik skrevet i Hjarnø Nyt for at høre om der var noget til leje, så vi i første omgang kunne prøve det af. Vi lavede lister. Fordele og ulemper ved at vælge Hjarnø. Andre steder i Danmark som måske kunne muliggøre vores drømme på bedre måder. Og til sidst lavede vi listen over de vigtigste faktorer i vores liv:

  • At være tæt på naturen, skov og vand
  • Tæt på familie og venner
  • Masser af plads udendørs at slå sig løs på
  • At indgå i sociale fællesskaber (naboer og foreninger)
  • Skole og institution som vi er glade for.
  • Mulighed for arbejde som vi er glade for.
  • Togforbindelser til Hobro og København
  • Nemme rutiner (især transporttid og indkøbsmuligheder)

I første omgang tænkte vi egentlig bare, at vi ville bo til leje for at prøve ø-livet af. Vi var også lige ved at flytte ind i Stenhuset på Hovedvejen 23, da ejeren havde huset til salg og overvejede at lade os leje det for et år. Vi lejede det hele juli måned 2016, hvor vi havde en håndværker ovre for at kigge på det, hvis vi skulle få lyst til at købe det. Samtidig blev vi opmærksom den grund, der var til salg på Hovedvejen 3, og vi opdagede, at det passede bedre til os at bygge nyt end at renovere på noget gammelt, da ingen af os havde noget erfaring i den retning. Oveni gik det op for os, at hvis vi ville bygge et nyt hus, kunne vi bygge lige netop det hus, vi virkelig ønskede os.

Det behøver ikke bare at være et hus – det kunne blive et bæredygtigt hus!

Simon havde i længere tid fulgt Signe Wenneberg og hendes projekt om at bygge det første FSC-certificerede hus i verden. Da hun første gang tilbød folk at komme til workshop i hendes sommerhus, havde Simon tænkt, gid jeg skulle bygge et hus, for denne workshop gad jeg godt at tage til. Så da vi endelig fandt ud af, at vi ønskede at bygge et hus, virkede det ret oplagt at lade os blive inspireret af Signes hus og hendes tanker i forbindelse med bæredygtigthed.

Begreber som Nøjsomhed og Bæredygtig livsstil optog os meget og satte tankerne igang: hvad vil vi ikke bare med vores hus, men med vores liv?