Første møde med arkitekterne

Flere gange i løbet af sommeren havde jeg fortalt min gode veninde og arkitekt Trine Valbøll om vores ide med at bygge bæredygtigt på Hjarnø. Trine var begyndt at arbejde sammen med Helena, der ejede tegnestuen Mellemrum. Det var en lille tegnestue med store visioner omkring det gode hus, det smukke rum, det nærværende liv og den sunde økonomi. Alle værdier der passede godt ind i vores tankegang. Det kunne selvfølgelig være en udfording at arbejde sammen med en rigtig god ven i sådan et hus-projekt, men samtidig var det en stor fordel. Trine kendte vores familie og havde en rigtig god ide om, hvad der ville passe perfekt til os.

Efter vores inspirationsture og dusinvis af snakke syntes vi, at vi var klar til at fortælle Trine og Helena om, hvilket slags hus vi ønskede at bygge. Jeg havde samlet tanker og illustrationer i en Hjarnø-skrapbog, som vi præsenterede til vores første møde. Vi havde først set, hvordan det overhovedet ville være muligt for os økonomisk og jobmæssigt at flytte, samtidig overvejede vi forskellige boformer under byggeperioden. Dernæst blev skrapbogen fuld af ideer med inspiration fra Signe Wennebergs sommerhus og et otte-kantet hus i Nordsjælland, samt byggerier fra Friland. Men vigtigst af alt vi fik indkredset visionerne for vores byggeri – både overordnet og ret så konkret.

HVAD VIL VI MED VORES HUS?

 • Dejligt at kunne være ude på en nem måde. Overdækket terrasse, gerne hele vejen rundt.
 • Ny nordisk nøjsomhed – enkelthed, spørg hvorfor, gerne småt.
 • Mulighed for besøgende og overnattende gæster. Et åbent hjem.
 • Tid og plads til ro // toasttid og natur. Hyggekrog til læsning, varmt hjem, nyde udsigten. Inviterer naturen indenfor: hjem af træ, planter, udsigt, haven med frugttæer, bærbuske, høns, køkkenhave, kompost, cirkularitet mellem haven og huset, drivhus med ophold.
 • Udnyttelse af m2 på en hyggelig måde. Indbyg hylder og skabe i trappe eller vægge, lem i vægge.
 • Åben op til kip og hems.
 • Ønskescenarie omkring antal rum:
  – køkken og stue // stort socialt rum = 42 m2
  – 3-4 soveværelser (voksne + 2-3 børn) = 27 m2 (3×9)
  – Bad og toilet (1 eller 2) = 3-5 m2
  – Arbejdsværelse (evt. anneks) = 15 m2
  – Krearum = 10 m2
  – Grovkøkken = 2-3 m2
  – Bryggers/entre = 8 m2
  – Gæsteværelse (indgår i andre rum)
  – evt. en gang
  IALT = 92-95 m2

EGET FORSLAG TIL PLACERING AF bygninger