Et hus på skruer

Vi vil gerne bygge vores træhus på et bæredygtigt fundament af skruer i stedet for et traditionelt betonfundament. Skruerne er nemme at fjerne og genbruge, vi undgår at bruge beton og vi sikrer vores hus mod skybrud.

Det kan måske virke fjollet at tale om den dag, hvor huset skal rives ned, nu hvor vi er ved at skabe det hus, vi drømmer om at bygge. Men det at skruerne kan skrues op og genbruges, giver mening i det store perspektiv. Alt forgår jo med tiden, og ønsker vi at tænke bæredygtigt, må vi også tænke mange generationer frem.

For vores egen lille familie er skruerne en sikring mod de kraftige regnskyld som kun bliver hyppigere i Danmark disse år.

Udover alle de bæredygtige hensyn, er der også praktiske fordele ved skruerne. Det kræver ikke nær så lang tid at sætte et skruefundament som at støbe et fundament af beton. Typisk er det klaret på bare en dag.  Og sammenlignet med punktfundamenter støbt i cement, sikrer skruerne en større stabilitet. På samme måde som en skrue også sidder bedre fast i træet end et søm.

Læs mere om skruerne her: http://nemtfundament.dk/fundering/skruefundament/
Eller se videoen nedenfor, hvor Rune præsenterer skruefundamentet:

Thea og Thomas fra Friland.

Første gang vi hørte om skruefundamenterne var, da vi faldt over en lille fin Youtube-video lavet af Thea og Thomas fra Friland. De byggede det sejeste hjem til dem selv. Først et lille hus på 6 m2, hvor de derefter boede, to voksne og et barn, mens de byggede et større hus på 44 m2. De ville bygge så nøjsomt som muligt, ikke mere end der lige var plads til alt de havde brug for. De begyndte derfor byggeprojektet med at lave en liste over alle de møbler, de ville få brug for i huset og tegnede så rummene op omkring dem.

Som fundament brugte de jordskruer, der var 1,6 meter lange. De blev skruet i jorden af en minigraver. Det tog bare 4 timer, så stod fundamentet klar. Resten af byggeriet var tømmerarbejde, udført af Thomas selv.

Det var også her vi først stødte på tankerne om et genbrugeligt fundament; bliver huset engang revet ned, vil der ikke være et stort betonfundament, der kræver en masse tid at bryde ned og blot må smides ud. Skruerne kan derimod bare skrues op og genbruges.

Nedenfor kan I selv se videoerne af Thomas og Thea – først deres lille hus og dernæst deres træhus: