Træværk redder os

Vores drøm var at bygge bæredygtigt og nøjsomt, og så overskred vi budgettet med 1 million kroner.

I sommeren 2017 gik vi rundt med følelsen af, at vi snart var klar til at begynde byggeriet. Der var tider, hvor tålmodigheden var stor hos os, men ofte havde vi også oplevelsen af magtesløshed og frustration. I august afventede vi tilbudene fra de forskellige håndværkere. Vores ingeniør var igang med energirammeberegningen og statik på huset. I september fik vi at vide, at vores tømrer ikke var interesseret i projektet alligevel, så nu skulle vi ud og finde ny tømrer. Det gik oktober og november med.

Da vi endelig fik tilbud fra tre forskellige tømrer, måtte vi indse, at vi samlet havde overskredet budgettet med 1 million kr. Det var noget af en hård puster! Henover hele efteråret havde vi følelsen af, at det hele nok skulle lykkes. Vi var tålmodige og rolige. Men da det stod klart, at vi måtte spare en million en på budgettet, mistede vi næsten modet.

Vi stod nu med en grund på Hjarnø, men vi anede ikke, hvordan vi på nogen måde skulle bygge det hus, vi drømte om. Vi snakkede om den ene alternative løsning efter den anden. Skulle vi droppe skruerne og lave et tradionelt betonfundament? Måske vi kunne fjerne verandaen? Eller ændre formen på huset for at gøre konstruktionen mere simpel og dermed billigere. Mange ting var oppe og vende, men i sidste ende sad vi tilbage med følelsen af, at vi måtte skrælle så meget af vores hus, at vi ikke længere kunne se os selv i det.

Det var her Bjørn fra Dansk Træfiberisolering ringede til Dennis. Han fortalte, hvordan han kendte et par, der havde stærkt brug for en god omgang første hjælp – om Dennis ikke lige kunne hjælpe os.

Vi var et sted, hvor vi nærmest havde kastet håndklædet i ringen. Vi havde bare brug for en pause fra byggeprojektet.

Heldigvis tog Simon alligevel telefonen en dag og tænkte først: “Åh nej, ikke endnu en håndværker, der gerne vil bygge vores hus – det kan jeg slet ikke overskue”. Alligevel var denne snak anderledes – Dennis sagde nogle ting, som vi ikke havde hørt andre håndværkere sige. “Ved du godt hvor meget olie, det rent faktisk kræver at fremstille en mursten. Det er sindsygt!”

Hans vision var ikke blot at bygge et lavenergihus – men at bygge et hus, hvor materialerne ikke krævede meget energi at fremstille.

Vi mødtes med Træværk i slutningen af januar og fik os talt varm på deres nytegnet hus: “Pragtværket”. Derfra var vi igang.

Dennis og hans far kom til Snaptun, samt Hjarnø for at se vores frosne grund. De havde medbragt byggematerialer, hvor vi blev præsenteret for de forskellige valg.

Ud af Træværks tre huse var vi meget begejstret for deres “Pragtværket”.

Den store glasfacade ville passe smukt til vores udsigt mod nord, og jeg kunne godt lide, at huset ikke blot var en stor firkant, men havde nogle fine knæk. Den skæve taghældning så også interessant ud, men for ikke at ansøge om ny landzonetilladelse, måtte vi læne os op ad vores nuværende tilladelse – og dermed ændrede vi “Pragtværket” mere og mere hen mod vores oprindelige hus, “Vindblæst ranch”.

Et smukt træhus med saddeltag, fundamentskruer og ventilationsvinduer.

Så mindre ranch, men stadig vindblæst 🙂

Tjek Træværks hjemmeside ud og læs om deres bæredygtige træhuse og visioner.